Naar hoofdinhoud

De perfecte paardenweide: inzaaien, bemesten en beweiden

Wil je een sterke, groene paardenweide die lang meegaat? Goed weidebeheer is essentieel. Dit begint met het kiezen van de juiste grassoorten en een doordachte inzaaimethode, gevolgd door gerichte bemesting en een strategisch maai- of beweidingsschema. Op deze pagina leggen we uit welke stappen essentieel zijn voor een optimale paardenweide. 

Merrie Met Veulen Weideonderhoud

Voor een optimale paardenweide moeten een aantal stappen worden doorlopen. Het begint met het inzaaien van een paardenweide gevolgd door de bemesting en daarna het maaimoment of inschaartijdstip. 

Bemesting van de paardenweide

Bemesting is maatwerk: het is belangrijk om rekening te houden met de bodemkwaliteit en het doel van de weide, zoals beweiding of maaien. Door een grondmonster te nemen en de bemesting hierop af te stemmen, creëer je een optimale voedingsbodem voor je grasland. Op deze pagina bespreken we de belangrijkste aspecten van bemesting en geven we een praktisch bemestingsadvies.

Grondmonsters: de basis voor een gerichte bemesting

Voordat je begint met bemesten, is het verstandig om eens in de vier jaar een grondmonster te laten nemen. Dit geeft inzicht in de hoeveelheid beschikbare voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat, kalium, natrium en calcium. Ook wordt de pH-waarde van de bodem bepaald, wat invloed heeft op de opname van voedingsstoffen. Een goed grondmonster helpt bij het opstellen van een gericht bemestingsplan, zodat je precies weet welke voedingselementen nodig zijn en in welke hoeveelheden. 

Verschil bemesting tussen maaien of beweiden

De bemesting van een paardenweide verschilt afhankelijk van het gebruik. Wordt de weide vooral begraasd, dan is een andere aanpak nodig dan bij een maaiweide.

Beweiden

Voor een paardenweide die voornamelijk wordt beweid, is het belangrijk om het eiwitgehalte in het gras niet te hoog te laten worden. Dit doe je door met mate te bemesten. Een goed startpunt is:

  • 20 m³ drijfmest of 150 kg/ha mengmest (12-10-18) in het vroege voorjaar.
  • Dit bemestingsschema kan vervolgens elke twee maanden herhaald worden.

Maaien

Wanneer de weide wordt gebruikt om hooi of kuilgras voor paarden te winnen, is een intensievere bemesting mogelijk. Het exacte advies hangt af van het maaidoel en het moment van maaien. Zie onderstaande tabel met de aanbevolen bemesting per snede:

Gebruik weide Bemestingsmoment Drijfmest Mengmest (12-10-18) Nutramon KAS
Maaien (eerste en tweede snede, feb-apr) 15 feb - 15 apr 30 m³ - -
Maaien zonder drijfmest (eerste en tweede snede) 15 feb - 15 apr - 225 kg/ha 150 kg/ha
Maaien (tweede en latere snede) Later in het seizoen 15 m³ - 150 kg/ha
Maaien zonder drijfmest (tweede en latere snede) Later in het seizoen - 150 kg/ha 150 kg/ha

Bekalken van grasland: waarom en wanneer?

Een juiste pH-waarde van de bodem is essentieel voor een gezonde paardenweide. Wanneer de pH te laag is, neemt de bodem voedingsstoffen minder goed op, wat ten koste gaat van de grasgroei en de kwaliteit van het gewas. Door te bekalken verhoog je de pH-waarde en verbeter je de bodemvruchtbaarheid.

Voor het verhogen van de pH is gemiddeld tussen de 500 en 2.000 kg/ha korrelkalk nodig. De exacte hoeveelheid hangt af van de huidige pH-waarde van de grond en de bodemsoort. Vooral op zandgronden kan bekalken nodig zijn om verzuring tegen te gaan.

Natriumbemesting: smakelijker gras voor paarden

Op zandgronden kan een natriumbemesting in de zomermaanden bijdragen aan een smakelijker gewas. Paarden hebben van nature behoefte aan natrium, en gras met voldoende natrium wordt beter opgenomen en gegeten.

Voor een goede natriumbalans wordt geadviseerd om in de zomer 75-100 kg/ha Graszout blauw toe te voegen. Dit is vooral nuttig als een grondmonster een laag natriumgehalte aantoont. Naast een verbeterde smakelijkheid draagt natriumbemesting ook bij aan een betere waterhuishouding in de bodem.

Bemestingsadvies per grondsoort en gebruik

Deze tabel geeft een overzicht van het bemestingsadvies voor verschillende grondsoorten (zand, klei en veen) en het doel van de weide (weiden of maaien). Per situatie wordt aangegeven hoeveel drijfmest en kunstmest nodig is voor zowel de eerste snede als de tweede en latere sneden.

Grondsoort Doel 1e snede
drijfmest/ha
1e snede
geen drijfmest/ha
2e en latere snede
drijfmest/ha
2e en latere snede
geen drijfmest/ha
Zand Weiden 20 m³ rundveedrijfmest 150 kg 12-10-18 20 m³ rundveedrijfmest
+ 75 kg Graszout blauw
150 kg 12-10-18
+ 75 kg Graszout blauw
Zand Maaien 30 m³ + 150 kg Nutramon KAS 225 kg 12-10-18
+ 150 kg KAS
15 m³ + 100 kg Nutramon KAS 150 kg 12-10-18
+ 100 kg Nutramon KAS
Klei Weiden 20 m³ rundveedrijfmest 150 kg 12-10-18 20 m³ rundveedrijfmest 150 kg 12-10-18
Klei Maaien 30 m³ + 150 kg Nutramon KAS 225 kg 12-10-18
+ 150 kg KAS
15 m³ + 100 kg Nutramon KAS 150 kg 12-10-18
+ 100 kg Nutramon KAS
Veen Weiden 20 m³ rundveedrijfmest 150 kg 12-10-18 20 m³ rundveedrijfmest 150 kg 12-10-18
Veen Maaien 30 m³ + 150 kg Nutramon KAS 225 kg 12-10-18
+ 150 kg KAS
15 m³ + 100 kg Nutramon KAS 150 kg 12-10-18
+ 100 kg Nutramon KAS

 

Het juiste maaimoment: wanneer maaien voor optimale kwaliteit?

Het maaimoment is van grote invloed op de voedingswaarde van het gras. Voor paarden wordt het gras meestal gemaaid vanaf de derde week van mei, omdat het gewas dan een goede balans heeft tussen energie en structuur. Bij latere sneden wordt er gewacht tot het gewas zwaarder en verder ontwikkeld is. Dit verlaagt het eiwitgehalte, wat beter aansluit bij de voedingsbehoefte van paarden. Een te vroeg gemaaide snede bevat vaak te veel eiwit en te weinig structuur, wat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

Hieronder staat de ontwikkeling ten opzichte van de gehaltes die in het gras aanwezig zijn. 

Samenstelling Weidegras Bij Diverse Ontwikkelingstadia Paardenweide

De juiste grasmengselkeuze: welk mengsel past bij jouw weide?

Voor het inzaaien van een paardenweide is de keuze van het grasmengsel erg belangrijk. Een goed mengsel zorgt voor een stevige zode, een goede verteerbaarheid en een uitgebalanceerde voedingswaarde. 
Bij Masters Diervoeders zijn drie verschillende grasmengsels beschikbaar:

Doeleinde Mengsel
Weiden HorseMaster
Weiden HorseMax
Maaien Hay Master

HorseMaster

Gras is het belangrijkste component in een paardenrantsoen. In de zomermaanden grazen de meeste paarden het grootste gedeelte van de dag in de wei, in de winter krijgen ze voornamelijk hooi of kuilvoer. HorseMaster is een graszaadmengsel dat specifiek is samengesteld op de behoefte van paarden. Met een HorseMaster-weide weet je zeker dat je het beste gras hebt voor je paard.

  • Inzaaien: 80 kg/ha
  • Doorzaaien: 40 kg/ha

HorseMax

HorseMax is speciaal ontwikkeld voor een beter welzijn van uw paard. Het grasmengsel heeft een dichte zode, waardoor deze langer meegaat. Het levert voldoende structuurrijk gras met voldoende opbrengst. Het houdt rekening met de juiste suikerwaarden in het grasbestand en bevat Endophyt-vrije grassen. Oude paardenweiden bevatten door intensief beweiden en kapot lopen vaak open plekken in het grasland, met als gevolg veel onkruiden die slecht kunnen zijn voor je paard. Zorg goed voor je paard en zaai je paardenwei in of door met HorseMax.

  • Inzaaien: 50-80 kg/ha
  • Doorzaaien: 30-40 kg/ha

Hay Master

Een Hay Master-weide levert uitstekend structuurrijk  hooi met een goede voederwaarde. De grassen in Hay Master zijn zorgvuldig gekozen en afgestemd op het  gebruik door paarden. Voor een optimale werking van de darmen en de maag moeten paarden het ruwvoer goed kauwen. Daarom is Hay Master samengesteld uit structuurrijke grassoorten, zoals kropaar en rietzwenkgras. De grassoort timothee in het graszaadmengsel zorgt voor extra smakelijkheid. Hay Master levert het gezondste en smakelijkste ruwvoer voor paarden.

  • Inzaaien: 60 kg/ha
  • Doorzaaien: 30 kg/ha 
Robert Van Den Berg
Heb je een vraag?

Heb jij een vraag of wil je advies over een product van Masters Diervoeders?
Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.